Bloedgroepen

Bij o.a. de Devon Rex hebben we te maken met verschillende bloedgroepen.
Dit kan bij sommige combinaties problemen geven na de geboorte, dit wordt ook wel FNI genoemd. De witte bloedlichaampjes worden afgebroken doordat de ene bloedgroep antistoffen aanmaakt tegen de andere bloedgroep. Dit gebeurt vooral wanneer een bloedgroep B poes kittens krijgt van een kater met bloedgroep A (AA en/of Ab). Om te voorkomen dat FNI optreed dienen de kittens met de hand gevoed te worden. Over het algemeen volstaat het om de kittens zo’n 16 - 24 uur te voeden. Belangrijk is vooral dat deze kittens de eerste uren na de geboorte absoluut geen moedermelk binnen krijgen.

BloedgroepAA (A/A)Ab (A/B)bb (B)
AAAAAA, AbAb
AbAA, AbAA, Ab, bbAb, bb
bbAbAb, bbbb

Zoals in bovenstaand schema te zien is kun je uit bepaalde combinaties zowel A als B kittens verwachten. De B kittens die mogen uiteraard gewoon bij hun moeder drinken. Om erachter te komen welke bloedgroep de kittens hebben als je een verparing doet met een B poes en een Ab kater kun je een sneltest gebruiken. Deze geeft binnen enkele minuten al een uitslag.

Zelf heb ik al een aantal keer de bloedgroeptesten van Alvedia gebruikt en ik heb deze als zeer betrouwbaar ervaren. Ze geven supersnel resultaat en zijn makkelijk te verwerken. Eén druppel bloed uit de navelstreng is voldoende. Verstandig is om zelf af te navelen, zodat je gemakkelijk een druppel bloed uit de navelstreng kunt gebruiken. Deze druppel je op een strip en die strip vermeng je weer met de meegeleverde suspensie.
Meer uitleg over de Alvedia bloedgroeptesten vind je hier

N.B. de bloedgroep testen zijn helaas niet meer vrij verkrijgbaar en moeten door een dierenarts besteld worden.

Mijn ervaringsverhaal over bloedgroepen vind je hier